Μερικά μέρη του σώματος φαίνεται να παραμένουν ανεπηρέαστα από τον χρόνο σε σχέση με άλλα μέρη. Ορισμένες περιοχές του σώματός μας παραμένουν λείες ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Τα μέρη του σώματος, που συχνά μεταμορφώνονται πρώτα με τον χρόνο είναι το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια. Γιατι άραγε γίνεται αυτό και πώς δημιουργούνται οι γραμμές, οι ρυτίδες, τα βαθουλώματα, οι σακούλες και η χαλαρότητα της υφής του δέρματος; Οι αιτίες είναι πολλές και διάφορες, αλλά υπάρχουν πέντε βασικοί ένοχοι.

1) Ο καιρός: σχεδόν όλα τα μέρη του σώματος προστατεύονται από τα ενδύματα, εκτός από το πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα γραφεία και τα εργοστάσια, αποφεύγουν το ζεμάτισμα του ήλιου και το μαστίγωμα του αέρα που στεγνώνουν και επηρεάζουνε αρνητικά το δέρμα. Ενώ όσοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κάθε λογής καιρικές συνθήκες, αγρότες, ναυτικοί, αθλητές κα αντιμετωπίζουν γρηγορότερα την αλλαγή στο δέρμα τους.

2) Έλλειψη μυϊκού σφρίγους στους μυς του προσώπου και του λαιμού: όταν οι προσωπικοί μύες δεν α­σκούνται, οι μυϊκές ίνες εκφυλίζονται και συρρικνώνονται, και το δέρμα που καλύπτει τους μυς φαίνεται να γερνά πιο γρήγορα. Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα περισσότερο και λιγότερο νεανικό πρόσωπο; Είναι ακριβώς η διαφο­ρά στο μυϊκό σφρίγος και στην κυκλοφορία του αίματος εσωτερικά στους μυς και το δέρμα του προσώπου. Καθώς περνούν τα χρόνια, η τροφοδότηση με αίμα μέσω των μικροσκοπικών τρι­χοειδών αγγείων στους μυς του προσώπου και του δέρματος επιβραδύνεται. ‘Έτσι, μέσα από τους μυς και το δέρμα περ­νούν λιγότερο οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία.

3) Βαρύτητα: η έλξη της γης, που μας τραβά προς τα κάτω, είναι παράγοντας μεταμόρφωσης. Αυτό λοι­πόν το μόνιμο τράβηγμα προς τα κάτω, με τα χρόνια, τραβάει τελικά και το δέρμα… Έτσι το δέρμα φαίνεται να χάνει τη σταθερότητα και τη λεία όψη του.

4) Δίψα: χωρίς να το έχετε αντιληφθεί, το δέρμα σας μπορεί να έχει ανάγκη νερού, μεταλλικών και άλλων θρεπτικών στοιχείων, λίπανσης και οξυγόνου. Τα θρεπτικά στοιχεία και το νερό παρέχονται στο δέρμα με το αίμα που κυκλοφορεί σ’ αυτό. Αλλά καθώς μεγαλώνει ο αριθμός της ηλικίας, ή αν ζείτε σε ξερό κλίμα, χρειάζεται άφθονη και συνεχής προμήθεια σε νερό για να διατηρηθεί το δέρμα σας στιλπνό και λαμπερό. Το δέρμα σας μπορεί να γίνει σφιχτό και ζωηρό, δηλαδή ελαστικό, μόνον όταν τα κύτταρά του περιέχουν αρκετό νερό. Η υγρασία είναι αναγκαία για να έχετε νεανικό δέρμα.

5) Τρόπος ζωής: ο τρόπος που ζείτε, η διατροφή, οι συνήθειές σας μπορούν να έχουν δραματική επίδραση στο δέρμα σας. Μόνον εσείς μπορείτε να καθορίσετε τις επιλογές και τις συνήθειες που συντηρούν νεανικό δέρμα. Το σούφρωμα και το σήκωμα των φρυδιών σας είναι και αυτό μία επιβλαβή συνήθεια. Παρόμοιες εκφράσεις οι οποίες γίνονται ασυναίσθητα σχηματίζουν πρόωρα ρυτίδες στο μέτωπο. Ας γίνουμε πιο συνειδητοί με τις εκφράσεις μας.

Όσο όμως και να έχει επηρεαστεί το δέρμα μας, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επαναφοράς και βελτίωσης του. Η επιστήμη, η βοτανολογία και η αισθητική και άλλοι τομείς έχουν ανακαλύψει πολλές αποτελεσματικές μεθόδους ανάκαμψης του δέρματος. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι εκπλήσσονται από την εντυπωσιακή πρόοδο του δέρματος μέσω συγκεκριμένης αγωγής και θεραπειών.