Aς διαχωρισουμε την γήρανση του δέρματος από την γήρανση του οργανισμού.
Η γήρανση είναι αποτέλεσμα γενετικών και εξωτερικών παραγόντων. Στους γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο, δεν μπορούμε να επέμβουμε. Εκεί που μπορούμε να επέμβουμε είναι στους εξωτερικούς παράγοντες εκ των οποίων ο κυριότερος είναι η έκθεση στον ήλιο και πιο συγκεκριμένα η έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες Α & Β. Οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμα πεισθεί ότι τόσο η απότομη όσο και η συχνή και μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς τα πρόσωπα αγροτών και ναυτικών. Τα πρώτα σημάδια της φωτογήρανσης είναι επιδερμικά. Βλέπουμε να μειώνεται το πάχος της επιδερμίδας κατά 15% περίπου, ενώ δημιουργούνται πτυχές που με τον χρόνο επανέρχονται στην πρότερη κατάσταση. Σιγά σιγά με την συχνή έκθεση βλέπουμε ότι χάνεται η ελαστικότητα του δέρματος ενώ η ξηρότητα γίνεται μόνιμο σημείο. Οι εκφραστικές ρυτίδες αυξάνουν σε βάθος και9 εμφανίζεται μια απολέπιση, φαινόμενο που οφείλεται στην διαφοροποίηση της επιδερμίδας αλλά και του ίδιου του δέρματος. Στην επιδερμίδα παρατηρείται μια ελάττωση του ποσού του ύδατος η οποία γίνεται πιο εμφανής καθώς ελαττώνεται η λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων.

Στο ιδίως δέρμα παρατηρείται μια αύξηση των σμηγματογόνων αδένων και συγχρόνως μείωση της λειτουργίας τους. Η ελάττωση του νερού και η ελάττωση του σμήγματος οδηγούν σε μια μείωση του υδρολιπιδικού φλοιού που προστατεύει το δέρμα. Έτσι έχουμε μείωση των κολλαγόνων ινών οι οποίες λεπταίνουν και οι ελαστικές ίνες χάνουν την δομή τους και ελαττώνονται σε αριθμό.
Από όλα αυτά φαίνεται ότι ο ήλιος είναι ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός κυρίως από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Η προστασία μας από τον ήλιο είναι η καλύτερη κάλυψη. Επίσης συμβουλεύουμε:
Αποφυγή δραστικών σαπουνιών στο πρόσωπο
Καλό σκούπισμα στο πρόσωπο μετά το πλύσιμο
Χρήση προστατευτικών κρεμών από 30 και μετά τύπου κρέμας νερό σε λάδι

Θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν:
Οξύ βιταμίνης Α
Ελαφρά peelingθα βοηθήσουν στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος