Τα αντηλιακά προϊόντα είναι απαραίτητα για την προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η αγορά του αντηλιακού είναι σημαντική γιατί επηρεάζει την εμφάνισή και την υγεία μας, βάσει μελετών και επιστημονικών ελέγχων που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύει η ηλιακή ακτινοβολία.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση μας στην αγορά αντηλιακών προϊόντων όπως εταιρία, τιμή, υφή, μυρωδιά, ακόμα και η συσκευασία. Κατά κύριο λόγο ο παράγοντας που θα πρέπει να μας κατευθύνει στην σωστή αγορά είναι η προστασία που μας προσφέρουν. Οι συνήθης όροι που χρησιμοποιούνται σε ετικέτες και διαφημίσεις που θα πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να κρίνουμε ποιο αντηλιακό μας προστατεύει επαρκώς, είναι οι εξής:

UVR: Υπεριώδης ακτινοβολία ηλιακού φωτός που διακρίνεται σε UVA, UVB, UVC ανάλογα με το μήκος κύματος.
Ακτίνες UVA: η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για την γήρανση του δέρματος επειδή επιδρά στα κύτταρα που παράγουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα μας και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η δράση της εμφανίζεται όλη την διάρκεια της μέρας, όλο τον χρόνο.
Ακτίνες UVB: η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα τα οποία όταν επαναλαμβάνονται μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Οι ακτίνες αυτές μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και παράγουν την μελανίνη. Η δράση τους είναι πιο έντονη το καλοκαίρι και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
SPF (Sun Protection Factor): ο γνωστός σε όλους μας «δείκτης προστασίας» και αναφέρεται στην προστασία που προσφέρει το αντηλιακό έναντι των ακτινών UVB. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός του δείκτη εξηγεί σε τι αναλογία το αντηλιακό αφήνει την ακτινοβολία να περάσει, πχ. ένας δείκτης 15 αφήνει να περάσει το 1/15 της ακτινοβολίας και ένας δείκτης 30 αφήνει το 1/30. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο δείκτης καταδεικνύει το πόσο περισσότερο «ενισχύεται» το δέρμα χρονικά έναντι στην ακτινοβολία σε σχέση με το απροστάτευτο δέρμα.
PA & PPD: οι δύο δείκτες που αναφέρονται στην προστασία που προσφέρει το αντιηλιακό έναντι στην UVA ακτινοβολία. Ο δείκτης PPD μετριέται σε νούμερα, ενώ ο PA σε σταυρούς. Έτσι, διακρίνονται 3 βαθμίδες:
Χαμηλή UVA προστασία: PA+ = PPD 2-4
Μέτρια UVA προστασία: PA++ = PPD 4-8
Ικανοποιητική UVA προστασία: PA+++ = PPD 8 και πάνω
Ευρέως φάσματος αντηλιακά: μας προστατεύουν από ακτίνες UVA & UVB.

Φυσικά και χημικά αντηλιακά:
Τα φυσικά αντηλιακά είναι αυτά που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία περιλαμβάνοντας φυσικά έλαια όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα χημικά αντηλιακά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και περιέχουν χημικά φίλτρα τα οποία επιτρέπουν την μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο. Και τα δύο φίλτρα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα απλά αλλάζει ο τρόπος που λειτουργούν. Ωστόσο κάποια άτομα έχουν ευαισθησία σε κάποια από αυτά γι’ αυτό και τα διάφορα αντηλιακά προϊόντα είναι καλό να δοκιμάζονται πριν χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη έκταση ώστε να αποφεύγονται τοπικοί ερεθισμοί.

Βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας:
Οι επιδράσεις του ήλιου ξεκινούν από ένα απλό κοκκίνισμα το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε έγκαυμα μετά από υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο. Επίσης μπορούν να προκληθούν φωτοδερματοπάθειες που είτε προϋπάρχουν στον οργανισμό είτε δημιουργούνται σαν παρενέργειες από την αντίδραση με άλλα φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής ή άλλων δερματικών παθήσεων. Η σύντομη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία μπορεί να προκαλέσει τις γνωστές πανάδες. Οι χρόνιες όμως επιδράσεις στο δέρμα είναι η πρόωρη γήρανση που παρουσιάζεται με την μορφή ρυτίδων και ξηρότητας. Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα που παρουσιάζεται με την πάροδο των χρόνων είναι ο καρκίνος του δέρματος. Η μείωση του όζοντος έχει εντείνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αφήνοντας μας περισσότερο ευάλωτους και εκτεθειμένους σε σοβαρές δερματικές παθήσεις.