Τι είναι η Αρωματοθεραπεία – σύντομη ιστορική αναδρομή….

Η Αρωματοθεραπεία είναι μία εναλλακτική μέθοδος Θεραπείας που χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια διαφόρων αρωματικών φυτών για τη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της διάθεσης του ανθρώπου.
Στην Αρχαία Αίγυπτο οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλαια στο μπάνιο και στο μαοάζ.
Στην Αρχαία Ελλάδα ήτανε ιδιαίτερα γνωστές οι αντισηπτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Ο Διοσκουρίδης στο σύγγραμά του με τίτλο ‘ Ον Materia Medica’. συγκέντρωσε διάφορες θεραπευτικές συνταγές με αιθέρια έλαια. κάποιες απ τις οποίες χρησιμοποιούνται και σήμερα.
Την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν πολύ διαδεδομένη η χρήση αιθέριων ελαίων στα περίφημα ρωμαϊκά λουτρά.
Στην Ευρώπη του Μεσαιωνα. σε μια εποχή που ο πληθωρισμός είχε αποδεκατιστεί από επιδημίες όπως η χολέρα και η πανώλη, παρατηρήθηκε ότι οι αρωματοθεραπευτές και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλαια ήταν οι μόνοι που δεν προσβάλλονταν από αυτές τις ασθένειες.
Στις αρχές του 21ου αιώνα οι επιστήμονες ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τις Θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων με αποτέλεσμα να εδραιωθεί η χρήση των αιθερίων ελαίων στην Κοσμητολογία. Η Κλινική Αρωματοθεραπεία Θεωρείται επίσημος κλάδος της Ιατρικής και μελετά την επίδραση των αιθέριων ελαίων στη θεραπεία διαφόρων νοσημάτων.
Στις μέρες μας οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στη φύση και στις εναλλακτικές θεραπείες προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη ευεξία.

Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν το πτητικό, οργανικό κομμάτι των φυτών και είναι αυτό που χαρίζουν στο κάθε φυτά ξεχωριστό άρωμα και γεύση. Με εξειδικευμένες μεθόδους αυτά παραλαμβάνονται από τα άνθη. τα φύλλα ή τη ρίζα των φυτών. Πρόκειται για πολύπλοκες ουσίες με ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση σε δραστικά συστατικό. Μέχρι και 200 διαφορετικές χημικές ενώσεις μπορούν να περιέχονται οε ένα αιθέριο έλαιο, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την ταυτοποίηση αλλά και την αντιγραφή αυτής της δομής.

Οι οδοί δράσης των αιθέριων ελαίων είναι δύο:

Μέσω της όσφρησης:

Ο πιο άμεσος τρόπος δράσης των αιθέριων ελαίων είναι μέσω της εισπνοής τους από τη μύτη. Τα μόρια του αιθέριου ελαίου φτάνουν στην κορυφή της μύτης, όπου βρίσκονται οι οσφρητικοί υποδοχείς. Οι πληροφορίες που καταγράφονται εκεί, μεταφέρονται στα ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου, όπου δίνονται οι εντολές για τη σύνθεση και έκκριση των ορμονών. Αυτές λει­τουργούν ως αγγελιοφόροι και επηρεάζουν τα συναισθή­ματα και τις αντιδράσεις.

Μέσω της απορρόφησης από το δέρμα:

Λόγω της ομοιότητας της δομής τους με τις μεμβράνες των κυττάρων, τα αιθέρια έλαια μπορούν πολύ εύκολα να διεισδύσουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Μέσω των πόρων και των θυλάκων των τριχών, φτάνουν στα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς σε όλα τα κύπαρα και όργανα του σώματος.

Τρόποι εφαρμογής των αιθέριων ελαίων

Μασάζ

Από τα αρχαία χρόνια το μασάζ θεωρείτο σημαντική Θεραπευτική μέθοδος για την ενεργοποίηση των αισθήσεων. Αποτελεί ιδανικό αντίδοτο ενάντια στο στρες αλλά και την καλύτερη μέθοδο χαλάρωσης και επανάκτηση της πνευματικής ισορροπίας. Η τεχνική του αρω­ματο-θεραπευτικού μασάζ είναι μια από τις αποτελε­σματικότερες μεθόδους απαλλαγής από την κυτταρίτιδα. Όπως έχει αποδειχθεί. το μασάζ, όταν γίνεται συχνά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

Μπάνιο

Το μπάνιο με αιθέρια έλαια έχει αναζωογονητικά και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Τα αιθέρια έλαια προ­στίθενται στη μπανιέρα, είτε στο νερό, είτε στο σφουγγάρι μας. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν άλατα εμπλου­τισμένα με αιθέρια έλαια ή να προστεθούν κάποιες σταγόνες αιθέριων ελαίων στο αφρόλουτρο.

Εισπνοές

Τα αιθέρια έλαια, λόγω της μεγάλης πτητικότητάς τους, διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Την ιδιότητά τους αυτή την εκμεταλλευόμαστε στις εισπνοές, ευεργετικές σε αναπνευστικά προβλήματα, στο κρυολόγημα, τον βήχα αλλά και αποτελεσματικές για τον βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας. Οι εισπνοές γίνονται με την τοποθέτηση των διαφόρων αιθέριων ελαίων σε ζεστό νερό ή στην ειδική κεραμική συσκευή.

Γαργάρες και στοματικά διαλύματα

Τα αιθέρια έλαια χρησιμεύουν στην πρόληψη αλλά και τη Θεραπεία συμπτωμάτων όπως είναι: ο πονόδοντος, οι μο­λύνσεις της στοματικής κοιλότητας αλλά και η απλή κακοσμία του στόματος. Αν προστεθούν λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια μέντας, βασιλικού, περγαμόντου και τεϊόδεντρου σε ένα ποτήρι νερό, καθαρίζουν το λαιμό και χαρίζουν ευχάριστη και δροσερή αναπνοή.

Κομπρέσες

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζεστές ή κρύες κομπρέσες για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως: ερεθισμούς στο δέρμα, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Οι ζεστές κομπρέσες επιλέγονται συνήθως σε περι­πτώσεις ρευματικών ή μυοσκελετικών προβλημάτων ενώ οι κρύες ανακουφίζουν πονοκεφάλους, εγκαύματα και ερεθισμούς της επιδερμίδας. Η ετοιμασία μίας κομπρέσας είναι απλή: γεμίζουμε ένα μπωλ με νερό και προσθέτουμε τόσες σταγόνες αιθέριου ελαίου όσες χρειάζονται, ανάλογα με την επιφάνεια του δέρματος στην οποία θα τοποθετηθεί η κομ­πρέσα. Στη συνέχεια μουσκεύουμε ένα βαμβακερό πανί, φροντίζοντας να έρθει σε επαφή με τα αιθέρια έλαια της επιφάνειας του νερού, το στύβουμε καλά και το τοποθετούμε στην περιοχή που θέλουμε.

Συμβουλές για τη χρήση των αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ συμπυκνωμένα κα ιδιαίτερα δραστικά. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αδιάλυτα στο δέρμα. εκτός από ειδικές περιπτώσεις, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Τα γνήσια φυτικά λάδια είναι άριστοι φορείς διάλυσης των αιθέριων ελαίων (τα οποία είναι αδιάλυτα στο νερό). Να αποφεύγεται η εσωτερική λήψη χωρίς ιατρική συμβουλή. Να αποφεύγεται η χρήση τους στο σώμα. κατά την περίοδο εγκυμοσύνης και ιδιαιτέρως κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Για παιδιά (από τριών ετών και άνω) και για υπερευαίσθητα άτομα η αναλογία του μίγματος των χρησιμοποιούμενων αιθέριων ελαίων Θα πρέπει να είναι μισή από την προτεινόμενη. Τα αιθέρια έλαια ενδείκνυται να διατηρούνται σε δροσερό μέρος, καλά κλεισμένα σε σκουρόχρωμα φιαλίδια, αφού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως, τη θερμότητα και την υγρασία.