~Πανάδες – κηλίδες – δισχρωμίες~
💠Πολλές φορές οι περιοχές που εκτιθενται παρατεταμένα στον ήλιο όπως το πρόσωπο, το ντεκολτέ, τα χέρια και σπανιότερα άλλες περιοχές του σώματος μπορεί να εμφανίσουν δισχρωμίες και πανάδες. Δημιουργειται χρωματική ανομοιομορφία στην επιδερμίδα λόγω του ότι διαταράσσεται η διαδικασία παραγωγής μελανίνης από τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας. Το καλοκαίρι είναι πιο έντονη η όψη των δισχρωμιών ενώ το χειμώνα εξομαλύνονται ή εξαφανίζονται αν είναι ήπιες.
💠Δεν εμφανίζουν όλοι στον ίδιο βαθμό πανάδες και δισχρωμίες. Η εμφανισή τους εξαρτάται από κληρονομικούς παράγοντες, την ευαισθησία του δέρματος, το χρώμα της επιδερμίδας (οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δημιουργήσουν πανάδες χωρίς να σημαίνει οτι δεν μπορούν να εμφανιστούν και σε σκουρόχρωμες) αλλά και την ηλικία. Οι μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζουν συχνότερα πανάδες, κηλίδες και δισχρωμίες.
💠Ενας επιπλέον παράγοντας στην εμφάνιση δισχρωμιών είναι η ορμονική κατάσταση. Γυναίκες που κάνουν ορμονικές θεραπείες, που λαμβάνουν καιρό αντισυλληπτικά ή βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης είναι πιο εύκολο να κάνουν πανάδες (τα οιστρογόνα υπέρ διεγείρουν τα κύτταρα της χρωστικής προκαλώντας την υπερπαραγωγή χρώματος με την έκθεση στον ήλιο).
Τι χρειάζεται να προσέξουμε.
▶ Αποφεύγουμε την παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο (και ιδιαίτερα από 12:00-16:00).
▶ Χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακό κατά την διάρκεια της ημέρας όταν υπάρχει ηλιοφάνεια.
▶ Μετά από ερεθισμό ή κοκκινίλα στο δέρμα αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιούμε απαραίτητα αντηλιακό.
▶ Μετά την αποτρίχωση αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιούμε απαραίτητα αντηλιακό.
▶ Μετά την χρήση συγκεκριμένων καλλυντικών και αρωμάτων αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο ή τα χρησιμοποιουμε βραδινές ώρες.